Home G. K. Quiz General Knowledge Practice Test – 4

General Knowledge Practice Test – 4

0
SHARE

In this post, We will provide Practice Test of Previous year  G.K. Questions came in various Vyapam and MPPSC Exams…


1). The 2016 Summer Paralympic Games was held on 7th  Sep 2016 in which of the following cities? / निम्न में से किस नगर में  7 सितम्बर 2016 को ग्रीष्मकालीन पैराल्य्म्पिक खेलों का आयोजन हुआ?

  • Tokyo, Japan / टोकियो, जापान
  • Kuala Lumpur, Malaysia / क्वाला लम्पुर, मलेशिया
  • Pyeong Chang, South Korea / प्योंग्चंग, दक्षिण कोरिया
  • Rio de Janeiro, Brazil / रिओ डी जनेरो, ब्राज़ील
Correct Answer :-

Rio de Janeiro, Brazil / रिओ डी जनेरो, ब्राज़ील

[collapse]

 

2). What is India’ s ranking on ‘2016 Global Youth Development Index’ compiled by the Commonwealth Secretariat ? / राष्ट्रमंडल सचिवालय द्वारा जारी ‘2016 ग्लोबल युवा विकास सूचकांक’ पर भारत की रैंकिंग क्या है ?

  • 10th / 10 वें
  • 31st / 31 वें
  • 69th / 69 वें
  • 133th / 133 वें
Correct Answer :-

133th / 133 वें

[collapse]

 

3). Who among the following has/have won the Nobel Prize 2016 for Economic Sciences? / निम्नलिखित में से किसने आर्थिक विज्ञान के लिए नोबेल पुरस्कार 2016 जीता है?

  • Bengt Holmstrom / बेंट होमस्ट्रोम
  • Oliver Hart / ओलिवर हार्ट
  • Angus Deaton/ एंगस दीटन
  • Bengt Holmstrom and Oliver Hart both / बेंट होमस्ट्रोम और ओलिवर हार्ट दोनों
Correct Answer :-

Bengt Holmstrom and Oliver Hart both / बेंट होमस्ट्रोम और ओलिवर हार्ट दोनों

[collapse]

 

4). Which of the following place is famous for its stone carvings? / निम्न में से कौन-सा स्थान इसकी शैल कलाओं के लिए प्रसिद्ध है ?

  • Vidisha / विदिशा
  • Khajuraho / खजुराहो
  • Gwalior / ग्वालियर
  • All of these/ उपरोक्त सभी
Correct Answer :-

All of these/ उपरोक्त सभी

[collapse]

 

5). Which of the dance drama is devoted to Lord Meghnad ? / निम्न में से कौन-सा नृत्य मेघनाद देवता को अर्पित होता है ?

  • Khamb Swang / खम्ब स्वांग
  • Manch/ माच
  • Gammat/ गम्मत
  • Chahur/ चहुर
Correct Answer :-

Khamb Swang / खम्ब स्वांग

[collapse]

 

6). Which of the festival is also named by Chherta festival?/ निम्न में से कौन से पर्व को छेत्रा पर्व के नाम से भी जानते हैं ?

  • Sugga dance festival / सुग्गा नृत्य पर्व
  • Khichharahi festival / खिचरही पर्व
  • Govardhan festival / गोवर्धन पर्व
  • Jhansi festival / झांसी पर्व
Correct Answer :-

Khichharahi festival / खिचरही पर्व

[collapse]

 

7). Kathi is the folk dance of: / काठी किस स्थान का लोक नृत्य है  ?

  • Malwa/ मालवा
  • Baghelkhand/ बघेलखंड
  • Bundelkhand/ बुंदेलखंड
  • Nimar/ निमाड़
Correct Answer :-

Nimar/ निमाड़

[collapse]

 

8). Which of the following films won the first prize at the Swachh Bharat Short Film Festival (SBSFF) recently? / निम्नलिखित में से कौन सी फिल्म हाल ही में स्वच्छ भारत लघु फिल्म समारोह (एसबीएसएफएफ) में प्रथम पुरस्कार जीती है?

  • Sarkarmi Rati Wadho! / सारकर्मी रति वधो !
  • Chembuku Moodindi / चेम्बुकू मूडींडी
  • Nahna Doot / नन्हा दूत
  • Murga/ मुर्गा
Correct Answer :-

Murga/ मुर्गा

[collapse]

 

9). Japan’s Y oshinori Ohsumi has won 2016 Noble Prize in: / जापान के योशिनोरी ओहसुमी ने किस क्षेत्र में 2016 का नोबेल पुरस्कार जीता है:

  • Medicine/ चिकित्सा
  • Chemistry/ रसायन
  • Physics/ भौतिकी
  • Literature/ साहित्य
Correct Answer :-

Medicine/ चिकित्सा

[collapse]

 

10). The 2016 BRICS Labour and Employment Ministerial Meet was held recently in: /  ब्रिक्स श्रम और रोजगार मंत्रालय की सम्मलेन 2016 में हाल ही में कहाँ संपन्न हुआ :

  • New Delhi / नयी दिल्ली
  • Mumbai/ मुंबई
  • Jaipur/ जयपुर
  • Kochi/ कोच्चि
Correct Answer :-

New Delhi / नयी दिल्ली

[collapse]

 

Leave a Reply