Home G. K. Quiz General knowledge Practice Test – 2

General knowledge Practice Test – 2

0
SHARE

In this post, We will provide Practice Test of Previous year  G.K. Questions came in various Vyapam and MPPSC Exams..


1). In which district of Madhya Pradesh is opium grown?/ मध्य प्रदेश के किस जिले में अफीम उगाई जाती है?

  • Mandsaur / मंदसौर
  • Shivpuri / शिवपुरी
  • Sagar / सागर
  • Bilaspur / बिलासपुर
Correct Answer :-

Mandsaur / मंदसौर

[collapse]

 

2) . “Beena” is famous for: / “बीना” शहर निम्न के लिए प्रसिद्ध है:- 

  • Oil refinery / तेल शुद्धिकरण कारखाना
  • Fertilizer industry / उर्वरक उद्योग
  • Bio fertilizer equipment / जैव उर्वरक संयंत्र
  • Note press industry / नोट प्रेस कारखाना
Correct Answer :-

Oil refinery / तेल शुद्धिकरण कारखाना .

[collapse]

 

3). Om Prakash Kohli, who was recently sworn in as the acting governor of Madhya Pradesh as addition charge, is the present governor of : / ओम प्रकाश कोहली ने हाल ही में मध्य प्रदेश के कार्यकारी राज्यपाल के रूप में शपथ ली है वे वर्तमान में किस और राज्य के गवर्नर हैं :

  • Maharashtra / महाराष्ट्र
  • Rajasthan / राजस्थान
  • Punjab / पंजाब
  • Gujarat / गुजरात
Correct Answer :-

Gujarat / गुजरात .

[collapse]

 

4). Solung festival is associated with which of the following states? / सोलुंग पर्व  निम्नलिखित राज्यों में से किससे सम्बंधित है?

  • Himachal Pradesh / हिमाचल प्रदेश
  • Jharkhand / झारखंड
  • Arunachal Pradesh / अरुणाचल प्रदेश
  • Chhattisgarh / छत्तीसगढ़
Correct Answer :-

Arunachal Pradesh / अरुणाचल प्रदेश .

[collapse]

 

5). The National Ayurveda Day 2016 was observed on: / वर्ष 2016  में राष्ट्रीय आयुर्वेद दिवस कब मनाया गया:

  • 21 October/ 21 अक्टूबर
  • 27 October/ 27 अक्टूबर
  • 28 October/ 28 अक्टूबर
  • 29 October/ 29 अक्टूबर
Correct Answer :-

28 October/ 28 अक्टूबर .

[collapse]

 

6). Who among the following had written many devotional songs for Nirguna God? / निम्न में से किसने निर्गुण भगवान के लिए कई भक्ति गीतों की रचना की है ?

  • Alha and Udal / आल्हा और ऊदल
  • Saint Singhaji / संत सिंगाजी
  • Saint Meera / संत मीरा
  • Devi / देवी
Correct Answer :-

Saint Singhaji / संत सिंगाजी .

[collapse]

 

7). The host of 2018 FIFA World Cup will be :/ 2018 फीफा विश्व कप की मेजबानी किस देश के द्वारा की जायेगी :

  • Australia / ऑस्ट्रेलिया
  • Spain / स्पेन
  • Russia / रूस
  • Brazil / ब्राजील
Correct Answer :-

Russia / रूस .

[collapse]

 

8). Football player Miroslav Klose was played for which country? / फुटबॉल खिलाड़ी मिरोस्लाव क्लोसे  किस देश के लिए खेलते थे ?

  • France / फ़्रांस
  • Argentina / अर्जेंटीना
  • Brazil / ब्राजील
  • Germany / जर्मनी
Correct Answer :-

Germany / जर्मनी .

[collapse]

 

9). Name the Indian lawyer who has been elected by the UN General Assembly as one of the members of the International Law Commission. / उस भारतीय अधिवक्ता का नाम बताइये जिसे संयुक्त राष्ट्र महासभा ने अंतर्राष्ट्रीय विधि आयोग का सदस्य नियुक्त किया है :

  • Prashant Bhushan / प्रशांत भूषण
  • Mukul Rohatgi / मुकुल रोहतगी
  • Gopal Subramaniam / गोपाल सुब्रमण्यम
  • Aniruddha Rajput / अनिरुद्ध राजपूत
Correct Answer :-

Aniruddha Rajput / अनिरुद्ध राजपूत .

[collapse]

 

10). Central-western region of Madhya Pradesh is also known as: / मध्य प्रदेश के पश्चिमी मध्य क्षेत्र को _____ भी जाना जाता है:

  • Central India Plateau / मध्य भारत पठार
  • Malwa Plateau / मालवा पठार
  • Rewa Panna Plateau / रीवा पन्ना पठार
  • Narmada son valley / नर्मदा सोन घाटी
Correct Answer :-

Malwa Plateau / मालवा पठार .

[collapse]

 

Leave a Reply