Home G. K. Quiz General knowledge Practice Test-1

General knowledge Practice Test-1

2
SHARE

In this post, We will provide Practice Test of Previous year  G.K. Questions came in various Vyapam Exams.


 

1). Lee Hsien Loong is the present Prime Minister of? / ली सीन लूंग कहाँ के प्रधान मंत्री हैं?

  • South Korea / दक्षिण कोरिया
  • Philippines / फिलीपींस
  • Thailand / थाईलैंड
  • None of these / इनमे से कोई नहीं
Correct Answer :-

None of these / इनमे से कोई नहीं

[collapse]

 


 

2). The Malwa Plateau lies to the north of ­ / मालवा पठार निम्न में से किसके उत्तर में स्थित है?

  • Vindhya Range / विंध्यांचल पर्वत श्रृंखला
  • Satpura Range / सतपुड़ा पर्वत श्रन्खला
  • Jhabua Hills / झाबुआ पर्वत
  • Bundelkhand Plateau / बुंडेलखंड का पठार
Correct Answer :-

Vindhya Range / विंध्यांचल पर्वत श्रृंखला

[collapse]

 


 

3). The Karera Wildlife Sanctuary was formed to protect which of the following bird species? / करेरा वन्यजीव अभ्यारण्य की स्थापना निम्न में से किस प्रजाति के पक्षी के संरक्षण के लिए की गयी थी?

  • Indian Paradise Flycatcher / दूधराज
  • Great Indian Bustard / सोहन चिड़िया
  • Bulbul / बुलबुल
  • Indian Roller / नीलकंठ पक्षी
Correct Answer :-

Great Indian Bustard / सोहन चिड़िया

[collapse]

 


 

4) Which of the following kind of soil is generally found in Southern Bundelkhand region? /दक्षिणी बुंदेलखंड क्षेत्र में साधारणतः निम्नलिखित में से किस प्रकार की मिटटी पायी जाती हैं?

  • Red Soil / लाल मिट्टी
  • Black Soil / काली मिट्टी
  • Alluvial Soil / जलोढ़ मिटटी
  • Laterite Soil / लेटेराइट मिटटी
Correct Answer :-

Black Soil / काली मिट्टी

[collapse]

 

5). When did Madhya Pradesh introduce Gender Budgeting ?/ मध्य प्रदेश ने सर्वप्रथम लिंग आधारित बजट का प्रस्तुतीकरण कब किया?

  • 2005
  • 2006
  • 2007
  • 2008
Correct Answer :-

2007

[collapse]

 

6). What is the minimum age for being an applicant under the Mukhyamantri Yuva Swarozgar Yojana? / मुख्यमंत्री युवा स्वरोजगार योजना के तहत आवेदक होने के लिए न्यूनतम आयु क्या है?

  • 18
  • 20
  • 21
  • 23
Correct Answer :-

18.

[collapse]

 

7). Surya Kiran is the joint military exercise between India and – / सूर्य किरण भारत और किस देश के बीच संयुक्त सैन्य अभ्यास है – ?

  • Bangladesh / बांग्लादेश
  • Nepal / नेपाल
  • Sri Lanka / श्रीलंका
  • Myanmar / म्यांमार

 

Correct Answer :-

Nepal / नेपाल.

[collapse]

 

8). When is the World Tsunami Awareness Day celebrated? / िविश्व सुनामी जागरूकता दिवस कब मनाया जाता है

  • November 3 / नवम्बर 3
  • November 4 / नवम्बर 4
  • November 5 / नवम्बर 5
  • November 6 / नवम्बर 6
Correct Answer :-

November 5 / नवम्बर 5.

[collapse]

 

9). Recently BHEL inaugurated a ……………… MW Coal based Thermal Power Plant Project in
Seoni./ हाल ही में भेल ने सिवनी में  ……………… मेगावाट कोयला आधारित तापीय ऊर्जा संयंत्र परियोजना का शुभारंभ किया|

  • 600
  • 700
  • 800
  • 900
Correct Answer :-

600.

[collapse]

 

10). On which of the following river ’s bank is the Simhastha Kumbha Mela held? निम्न में से किस नदी के तट पर सिंहस्थ (कुंभ मेला) का आयोजन किया जाता है?

  • Chambal / चंबल
  • Kshipra / क्षिप्रा
  • Narmada / नर्मदा
  • Parvati / पार्वती

 

Correct Answer :-

Kshipra / क्षिप्रा.

[collapse]

 

11).  Which of the following districts of Madhya Pradesh borders both Maharashtra and Chhattisgarh state? / मध्य प्रदेश के निम्न जिलों में से कौन सा जिला महाराष्ट्र और छत्तीसगढ़ दोनों राज्यों की सीमाओं पर स्थित है

  • Dindori / डिंडोरी
  • Balaghat / बालाघाट
  • Seoni / सिवनी
  • Anuppur / अनूपपुर
Correct Answer :-

Balaghat / बालाघाट.

[collapse]

 

12). What is the Sendai Framework related to: / सेंडाइ फ्रेमवर्क किससे से संबंधित है:

  • Economic Integration of Asia / एशिया के वित्तीय एकीकरण से,
  • Protection of the Coral Reefs / मूंगे की चट्टानों के संरक्षण से,
  • Disaster Risk Reduction /आपदा जोखिम में कमी लाने से,
  • None of these / इनमे से कोई नही
Correct Answer :-

Disaster Risk Reduction /आपदा जोखिम में कमी लाने से.

[collapse]

 

13). How many states will utilize the Urja Ganga pipeline launched recently? / हाल ही में प्रारंभ उर्जा गंगा पाइपलाइन का उपयोग कितने राज्यों द्वारा किया जाएगा?

  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Correct Answer :-

5 .

[collapse]

 

14). MGK Menon who had recently passed away was a renowned _____. / हाल ही में निधन हो चुके एम.जी.के. मेनन एक प्रसिद्ध _____ थे।

  • Scientist /वैज्ञानिक
  • Singer / गायक
  • Author / लेखक
  • Politician / राजनेता
Coorect Answer :-

Scientist /वैज्ञानिक.

[collapse]

 

15). In which of the following places is the Chandni Thermal Power Plant situated? / चांदनी तापीय ऊर्जा संयंत्र निम्नलिखित में से किस स्थान पर स्थित है?

  • Burhanpur (City) / बुरहानपुर (शहर)
  • Nepanagar / नेपानगर
  • Khandwa / खंडवा
  • Mandsaur / मंदसौर
Correct Answer :-

Model answer – Nepanagar / नेपानगर. –>  Final answer – Khandwa / खंडवा

[collapse]

                               Download Pdf 

2 COMMENTS

Leave a Reply